Kako napisati dobru molbu za zaposlenje?


Molba je uvod u vaš životopis, naslovnica vašeg životopisa i vaša ponuda tvrtki kojoj se obraćate. Iako se u nedostatku vremena odluka poslodavca najčešće bazira samo na informacijama spomenutim u životopisu, kvalitetno napisana molba neće promaći ničijoj pažnji i sadržavat će informacije koje će poslodavca zainteresirati.

Bilo da se javljate na oglašeno radno mjesto ili se predstavljate head hunteru s molbom da vas uvrsti u svoju bazu podataka potencijalnih posloprimaca, molba mora jasno izražavati vaše sposobnosti, kompetitivne prednosti i potencijalan doprinos budućoj tvrtci.

Molba mora biti pisana ciljano
Obraćate se konkretnom poslodavcu i morate pokazati da razumijete s kim komunicirate. Potražite informacije o tvrtki i nastojte što preciznije shvatiti što se očekuje od budućeg zaposlenika kako bi adekvatno, zanimljivo i jasno naveli potrebne informacije.

U molbi poslodavcu nudite konkretan doprinos

Trebate, dakle, razumjeti konkretne zahtjeve posla, viziju i ciljeve tvrtke, i naglasiti ono što bi tvrtka dobila zaposlivši vas, a ne nekog drugog kandidata.

Molba ne ponavlja informacije prisutne u životopisu

Ona naglašava informacije kojih u životopisu nema ili koje, u sažeto napisanom životopisu, ne dolaze do izražaja.

U molbi je prisutna određena nota osobnosti

Za razliku od životopisa, u molbi koristite potpune rečenice i sam stil pisanja reći će puno o vama. Istaknite razloge zbog kojih posebno cijenite tvrtku i razloge zbog kojih bi poslodavac trebao zaposliti upravo vas. U isticanju svojih prednosti i 'osobnom' obraćanju nemojte ipak pretjerati. Molba je profesionalni oblik komunikacije i izlaženje iz okvira profesionalnog obraćanja nije poželjno.

Molba mora imati formu standardnog poslovnog pisma

U gornji desni kut upišite u prvi red svoju adresu, u drugi grad i poštanski broj te u treći datum. Nakon datuma ostavite jedan red prazan i onda na lijevoj strani navedite puno ime primatelja, njegovu funkciju, naziv tvrtke, adresu, poštanski broj i grad. Pismo započnite sa ‘Poštovani g./gđo’, koristivši prezime osobe kojoj se obraćate ili njenu funkciju, a završite poslovnim tonom (‘Srdačan pozdrav’, ‘S poštovanjem’, ili slično).

U molbi navedite radno mjesto za koje aplicirate

Prečesto se događa da posloprimci započnu molbu rečenicom 'Javljam se na Vaš natječaj...'. Tvrtke često imaju više od jednog otvorenog natječaja i ne želite dodatno komplicirati situaciju i ostaviti dojam neprofesionalne i nemarne osobe.

Molba ne treba biti duža od jedne stranice
Sadržaj profesionalno napisane molbe treba biti podijeljen u tri osnovna paragrafa.

U prvom paragrafu navedite zašto se javljajte
Objasnite zašto se javljate određenoj tvrtci tako da dodate notu ‘osobnosti’ koja će proizlaziti iz vašeg poznavanja tvrtke na osnovu informacija koje ste se potrudili potražiti nakon čitanja natječaja.

U središnjem dijelu molbe navedite znanja i vještine kojima možete doprinijeti tvrtci kojoj se obraćate
Ovo je najvažniji dio čitave molbe koji će vas diferencirati od stotina pristiglih, konkurentnih molbi. Sažeto i jasno istaknite ono što vas čini adekvatnim kandidatom.

U završnom dijelu odgovorite na pitanje ‘Zašto baš ta tvrtka?’
Vaša molba ne treba izgledati kao da je univerzalno šaljete na različite natječaje. Izrazite svoju spremnost za pružanjem daljnjih informacija te pružite upute kako vas se može kontaktirati.