Najčešće greške u pisanju životopisa

Vaš životopis je vaše predstavljanje budućem poslodavcu. Loše napisan životopis je loše predstavljanje pred vašim budućim poslodavcem. Sitna greška u vašem životopisu može učiniti da vaš budući poslodavac promijeni svoje mišljenje i ne pozove vas na razgovor za posao. Ta greška može biti recimo sitnica gdje umjesto „već“ napišete „več“. Navodimo za vas najčešće greške u pisanju životopisa.

1.Gramatičke pogreške
Gramatika i pravopis su bitni. Svakome se može dogoditi da tu i tamo pogriješi, ali previše gramatičkih i pravopisnih grešaka učiniti će vaš životopis odbojim vašem budućem poslodavcu.

2.Struktura životopisa
Struktura ili vrsta životopisa mora odgovarati vrsti životopisa koju vaš budući poslodavac očekuje. Ukoliko se natječete za posao gdje je bitna određena vještina i znanje, a vi to znanje i te vještine posjedujete istaknite ih i navedite u prvom planu.

3.Jasnoća i stil pisanja životopisa
Životopis treba biti jasan, treba sadržavati informacije koje svaki životopis treba sadržavati. Također te informacije treba navesti na način na koji se to u svakom životopisu očekuje. Izbjegavajte preduge i prekratke opise, budite objektivni, sažeti i kratki.

4.Tehničke sitnice
Vaš životopis treba biti u PDF ili Word formatu. Izbjegavajte sve ostale formate. Ne koristite pozadinske slike ili prevelik broj slika u samom životopisu. Izbjegavajte korištenje različitih vrsta fontova, koristite fontove koje koriste svi. Izbjegavajte sva dodatna uljepšavanja, koristite default opcije koje vam vaš program za pisanje daje u trenutku kada ste ga otvorili. Što jednostavnije i preglednije, to bolje.

5.Osobni podaci
Navedite sve potrebne osobne podatke. Ukoliko ne navedete točno mjesto u kojem živite ili broj telefona za kontakt poslodavac bi mogao odustati od vas.

6.Datumi i godine
Pri navođenju poslova koje ste obavljali prije navedite točne datume i godine od kada do kada ste ih obavljali. U najmanju ruku točne mjesece i godine.

7.Nazivi ustanova, organizacija, udruga i ostali subjekata
Navodite točne nazive ustanova, organizacija, udruga, tvrtki i svih ostalih subjekata koje navodite.

8.Nebitne informacije
Izbjegavajte navođenje nebitnih informacije u svom životopisu. Ukoliko se natječete za posao prodavača nema smisla navoditi kako u slobodno vrijeme koristite Facebook.
Vaš životopis je sredstvo koje vam treba osigurati poziv za intervju za posao i dobivanje posla, sve ostalo je nebitno.
Primjeri životopisa za posao: Link

Izvor: zivotopis.hr