Životopis i molba za zaposlenje

Bilo da ste na početku karijere, u potrazi za prvim zaposlenjem, bilo da iz želje za novim izazovima ili boljim uvjetima želite promijeniti sadašnji posao, pisanje molbe za zaposlenje i životopisa prvi je i osnovni vid komunikacije s potencijalnim poslodavcem.

Činjenica je da poslodavci često čitanju vašeg životopisa i molbe posvete manje od minute! Sve što ih interesira o vama moraju dakle moći uočiti već pri prvom 'skeniranju' priložene dokumentacije. Poslodavci mogu imati i do stotinu različitih životopisa između kojih treba izabrati desetak kandidata koji će pristupiti intervjuu ili biti pozvani na testiranje.

Mnogi čine pogrešku misleći da je životopis stvar formalnosti te površno pristupaju njegovom pisanju. Sasvim suprotno, životopis je vaša ‘reklamna brošura’. Shvatite ga kao profesionalni oblik komunikacije koja mora kao takva biti sistematična, informativna i jasna.

Gramatički netočan tekst, neuredno sastavljen dokument, nejasne informacije, dosadno isticanje nepotrebnih detalja, kao i nedostatak minimalne 'osobne note' u obraćanju budućem poslodavcu neće vas učiniti interesantnim kandidatom.

Morate znati sve detalje svog životopisa, morate moći pružiti dodatna pojašnjenja i objasniti zašto neki detalji nisu prisutni u životopisu, a naglasit ćete ih tijekom intervjua. Vrlo važno je životopis i molbu redovito revidirati i prilagoditi svakom natječaju na koji se prijavljujete.

Najbitnije je da tijekom pisanja životopisa i molbe imate na umu da su u trenutku apliciranja za radno mjesto oni jedino svjedočanstvo vaše sposobnosti obavljanja konkretnog posla, obrazovanja i dostignuća.