Pravila pisanja dobrog životopisa


Ne postoji samo jedan, univerzalan način kojim ćete oblikovati sadržaj životopisa, ali postoji nekoliko osnovnih pravila koje treba poštivati kako bi životopis izgledao profesionalno i kako bi postigao svoj cilj: privući pažnju poslodavca i dati mu jasne informacije zbog kojih vas želi uključiti u ‘uži krug’ i pozvati na intervju.

1. Urednost & preglednostživotopis pišite na računalu, poželjno u tabličnom prikazu. Preporučljivo je ne koristiti previše efekata, više vrsta fontova i slično.

2. Sažeto & jasno - ovisno o vašem iskustvu, životopis može biti dugačak jednu, dvije ili više stranica. Ukoliko nemate značajnog radnog iskustva i vaš je životopis zbog toga kratak, nemojte pretjerivati u preopširnom izlaganju ostalih informacija.

3. Stil – informacije o edukaciji i radnom iskustvu navode se u obrnutom kronološkom redu, koristite stručne termine no izbjegavajte pretjeranu upotrebu kratica (upućuje na nemarnost) i vodite računa o gramatičkoj ispravnosti napisanog teksta.

4. Istinitost - nikada nemojte u životopisu iznositi neistinite informacije ili nešto o čemu bi vam bilo neugodno pričati za vrijeme intervjua.

5. Slanje e-mailom – ako pišete svoj životopis u Word editoru, spremite ga s ekstenzijom .rtf (umjesto zadane .doc) kako bi izbjegli mogućnost slanja virusa čime se vaš životopis može izbrisati i prije nego li ga netko pročita. Time ujedno poslodavcu na implicitan način pokazujete da ste sigurnosno osvješteni Internet znalac.

6. Slika – za razliku od SAD-a, u Hrvatskoj nije običaj slati životopis sa slikom, ukoliko natječaj to eksplicitno ne traži. Ako se ipak odlučite na slanje slike, nemojte je prilagati kao posebni file e-maila već je integrirajte u životopis kraj osobnih podataka.

Sve što smo ovdje spomenuli neka vam posluži samo kao orijentacija, a na vama je da u svoj životopis unesete svoju individualnost. Kada osmislite i napišete svoj životopis, još jednom ga pročitajte i sami sebi postavite sljedeća pitanja:

Jesam li to ja?
• Jesam li ponosan/na na to, što sam tu napisao/la?
• Jesam li izostavio/la nebitne informacije?
• Jesam li uključio/la sve što bi mi pomoglo da dobijem taj posao?
• Da li je moj životopis lak za čitanje?


Potrudite se da vaši odgovori na sva postavljena pitanja budu potvrdni i ne zaboravite; životopis nikada nije gotov. Vodite računa da ga uvijek treba prilagoditi tvrtci i poziciji za koju aplicirate i dopuniti najnovijim podacima.