Sadržaj dobrog životopisa

Glavni zadatak životopisa je uvjeriti poslodavca da vas pozove na intervju. Kako biste postigli taj cilj vaš životopis mora biti profesionalan, pregledan i jasan te sadržavati sljedeće informacije:

Osobni podaci: ime, prezime, datum i mjesto rođenja, adresa, broj telefona, e-mail adresa su obavezni. Izostavljanje nekog od tih podataka može samo probuditi sumnju u površnost i neiskrenost kandidata. Bračno stanje, vozačka dozvola i regulirana vojna obaveza su opcionalni, osim ako natječajem nije drugačije određeno.

Podaci o formalnoj edukaciji: srednja škola, fakultet, poslijediplomski studij. Informacije navodite u obrnutom kronološkom redu, uvijek navedite točne periode, točan naziv institucije, usmjerenje. Ukoliko ne navedete period bit će teško zaključiti vremenski tok od završetka srednje škole, upisa fakulteta, diplome, do prvog zaposlenja.

Ukoliko tražite prvo zaposlenje i smatrate da vaša znanja i sposobnosti prvenstveno proizlaze iz odslušanih predavanja, nemojte nepotrebno opterećivati životopis ovim informacijama nego u molbi kratko opišite stečena znanja tijekom formalne naobrazbe koja se direktno tiču radnog mjesta za koje aplicirate. Dobro je navesti i prosjek ocjena, posebno ako je vrlo uspješan.

Dodatna edukacija: tečajevi, seminari, projekti. Navedite točan naziv, kratak sadržaj ukoliko ga je teško naslutiti iz samog naziva, period održavanja i naziv institucije. Čak i tečajevi ili seminari koji nemaju direktnu vezu s pozicijom za koju aplicirate bitan su podatak o vama jer svjedoče o vašoj angažiranosti i širini interesa.

Radno iskustvo: tvrtka, pozicija, odgovornosti, period zaposlenja. Radno iskustvo navodite u obrnuto kronološkom redu (sadašnje zaposlenje pa redom prema prvom zaposlenju). Navedite točan naziv tvrtke, mjesto, točan period u kojem ste radili (mjesec i godina), kratak opis tvrtke, poziciju na kojoj ste radili te kratak opis zaduženja.

Opis posla mora biti prilagođen poziciji za koju aplicirate: naglasite dakle relevantno iskustvo. U radno iskustvo navedite i honorarne poslove koje ste radili: ukoliko su relevantni za poziciju s opisom posla, a ukoliko nisu barem kao dokaz vašeg dodatnog angažmana.

Poznavanje jezika i računalnih aplikacija: ove informacije mogu biti dio dodatne edukacije ukoliko ste završili tečajeve te ih svakako navedite kao takve. U svakom slučaju navedite jezike koje poznajete, stupanj poznavanja (aktivno, pasivno, kvalitetu govora i pisma, eventualne prijevode koje ste radili), računalne aplikacije koje poznajete i stupanj poznavanja.

Ne pretjerujte u ocjenama jer postoji mogućnost da će vaše znanje biti testirano.

Pripremite životopis i na jeziku čije dobro poznavanje navodite, ali neka vam ga svakako lektorira osoba koja profesionalno poznaje jezik u pitanju. Životopis na stranom jeziku samo je dodatak i u svakom slučaju priložite i životopis na hrvatskom.

Aktivnosti: članstvo u društvima, način provođenja slobodnog vremena i hobiji. Postojanje ove stavke prikazuje vas kao svestranu osobu. Određeni hobi može predstavljati prednost u poslu, zbog sadržaja posla ili sklonosti klijenata s kojima ćete trebati komunicirati. Sportska aktivnost govori o vama kao aktivnoj osobi, timskom igraču te o disciplini.

Nagrade i priznanja je dobro navesti čak i kada nisu direktno vezane uz posao za koji se natječete jer vas one uvijek prikazuju u lijepom svjetlu.

Motivacija za poziciju za koju aplicirate - kratko opišite cilj u karijeri koji se jasno odnosi na poziciju za koju aplicirate.

Preporuke: navedite imena nekoliko svojih bivših profesora ili poslodavaca koji su vam spremni dati preporuku (ime, pozicija, tvrtka, broj telefona, e-mail). No prije svega provjeriti da li su vam te osobe spremne dati preporuku kako bi izbjegli eventualne neugodnosti.

Nakon što ste sastavili prvi draft teksta ponovno proučite tekst oglasa i provjerite da li ste izostavili informaciju o nečemu što je navedeno u uvjetima oglasa. Ukoliko ste nešto izostavili jer ne odgovara točno uvjetima oglasa imajte spreman odgovor kojim ćete na intervjuu pojasniti kako unatoč nezadovoljavanju tog konkretnog uvjeta predstavljate kvalitetnog kandidata za poziciju.